Sağlık

Elektronik sigarada sperm ve testis uyarısı: Kalite düşüyor

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Akif Ersoy Erkmen, son dönemde kullanımı artan elektronik sigaranın cinsel sağlık üzerindeki etkileri konusunda uyardı. Çocuk sahibi olmayı düşünen erkeklerin elektronik sigaradan uzak durması gerektiğini belirten Erkmen, şu bilgileri verdi:

SPERM ÜRETEN HÜCRELER BELİRTİLDİ: Elektronik sigara buharının, nikotin içersin veya içermesin, hem erkek hem de kadında kısırlığa yol açabilecek maddeleri (ağır metaller, nikotin, formaldehit vb.) içerdiği yapılan çalışmalarla tespit edilmiştir. Hayvan çalışmalarında; E-sigara buharına maruz kalınması sonucu sperm sağlığı ve erkek cinsel sağlığı için önemli olan hormon düzeylerinin bozulması, testis dokusunun doğrudan zarar görmesi, testislerin küçülmesi ve testislerdeki sperm üreten hücrelerin bozulması, ayrıca testosteron üretiminin bozulması ve sperm kalitesinde belirgin düşüşler tespit edilmiştir.

NEDENİ BELİRTİLMEYEN KISIRLIK VE DÜŞÜKLER: Özellikle İngiltere ve İskandinav ülkelerinde yapılan toplum temelli araştırmalar, e-sigaranın sperm sayısını ve kalitesini düşürdüğü sonucuna varmıştır. Ayrıca son yıllarda artan ve nedeni belirlenemeyen kısırlık ve tekrarlayan düşüklerin de nedeni olduğu gösterilmiş; Ayrıca sperm DNA hasarını arttırdığı da bulunmuştur. Elektronik sigaranın sistemik etkilerinin yanı sıra testosteron ve penis kan dolaşımı üzerindeki etkileriyle de sertleşme bozukluğuna neden olduğu belirlendi.

Tüp Bebek Tedavisini de Riske Atıyor: Ayrıca e-sigara kullananlar; Sigara içmeye benzer şekilde doğal yolla çocuk sahibi olamama nedeniyle kullanılan tüp bebek tedavilerinin başarısızlığını etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmalar elektronik sigaranın normal sigaraya alternatif olarak düşünülmemesi gerektiğini göstermektedir. Bu nedenlerden dolayı günümüzde giderek yaygınlaşan ve daha masummuş gibi pazarlanmaya çalışılan e-sigara kullanımının hem erkek cinsel sağlığını olumsuz etkilediği hem de erkek kısırlığını artırabileceği göz ardı edilmemelidir. Çocuk sahibi olmaya çalışan ve ileride çocuk sahibi olmayı düşünen erkeklerin sigara kadar elektronik sigaradan da uzak durması gerekmektedir. Sigara bırakma tedavilerinde elektronik sigaranın yeri yoktur. Sigarayı bırakmak için uzman doktorlardan yardım almak gelecek nesiller için büyük değer taşıyor.

(HABER MERKEZİ)

haber-toprakkale.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu