Renk

Ela Göz Rengi Hakkında 8 Bilimsel Gerçek: Acı Eşikleri Bile Farklıdır!

Ela gözler Yeşil ve kahverengi tonlarının eşsiz karışımı, bakan herkesi büyüleyebilecek nitelikte. Birçok farklı faktörün bir araya gelmesiyle oluşan ela gözlerin gizemi,Genetik kökenlerinden başlayarak toplumdaki algılarına kadar geniş bir yelpazeye yayılan konuları ele aldık.

genetik mozaiğin bir bölümü ela göz rengi Ela gözlere sahipseniz kaç kişide bu gözlere sahip olduğunuzu öğrendiğinizde kendinizi daha değerli hissedeceksiniz. O halde bakışın altındaki bilimsel gerçeklere bakalım mı?

Ela göz rengi hakkında tüm gerçekler:

  • En büyüleyici özelliği ışıkla etkileşimidir.
  • Ela gözler ışığa daha duyarlı olabilir.
  • Gökyüzünün neden mavi, gözlerin neden ela olduğu da aynı prensiple açıklanabilir.
  • Ela gözlü kadınların ağrı eşiği diğer renklere göre daha düşük olabilir.
  • Ela gözlü insanlar genellikle daha kararlıdır.
  • Ela göz rengi nasıl oluşur?
  • Kaç kişinin ela gözleri var?
  • Ela gözlerin öne çıkan diğer özellikleri

En büyüleyici özelliği ışıkla etkileşimidir.

Ela gözlerin belki de en büyüleyici özelliği ışıkla olan etkileşimleridir. Bu etkileşim ela göz rengini de etkiler. değişken ve çok boyutlu doğasını ortaya koyuyor. Işığın açısı ve şiddeti değiştiğinde ela gözlerin rengi de buna bağlı olarak değişebilmektedir. Peki bu etkileşim nasıl gerçekleşiyor?

Işık gözün irisine çarptığında melanin pigmentlerinin yoğunluğuna ve dağılımına bağlı olarak farklı durumlarda yansıtılır. Ela gözlerde melanin dağılımı homojen olmadığından ışık farklı renk tonlarını ortaya çıkarabilir. Bu bazen Ela gözlerin yeşilden kahverengiye dönüyorBazen altın tonlarına dönüşmesine neden olan şeylerden biri de budur.

Ela gözler ışığa daha duyarlı olabilir.

Ela göz rengine sahip bireyler, Genellikle daha az melanin pigmentine sahip oldukları için güneş ışığına daha duyarlı olabilirler. Bu da güneş ışığının zararlı etkilerine karşı daha az koruma sağladığı anlamına gelir.

UV ışınlarına maruz kalmak katarakt gelişme riskini artırabileceğinden ela göz rengine sahip kişilerin güneş gözlüğü ve güneş gözlüğü kullanması gerekir. Göz sağlığına ekstra bakımGöstermeleri gerekir.

Gökyüzünün neden mavi, gözlerin neden ela olduğu da aynı prensiple açıklanabilir.

Rayleigh saçılması adı verilen bir olgu da ela göz renginin algılanmasında rol oynar. Bu saçılma gökyüzünün neden mavi göründüğünü açıklıyor. Güneş ışığı gökyüzündeki küçük moleküllerle etkileşime girer ve mavi ışığı saçar. Benzer şekilde ela gözlerin az melanin içeren bölgeleri de mavi ve yeşil tonların daha belirgin olmasına neden olabilir. Bu nedenle ela gözler farklı ışık koşullarında farklı görünür. farklı renklerde görünebilir.

Ela gözlü kadınların ağrı eşiği diğer renklere göre daha düşük olabilir.

Doğum sırasında ve sonrasında sağlıklı kadınlara odaklanan bir çalışma; Açık renkli, sağlıklı ve hamile kadınların toleransının daha yüksek olduğunu gösterdi. 24. kahverengi veya ela gözler,34’ü yeşil ve mavi gözlü kadınlardan, koyu gözlü olanların ağrı düzeylerinde artış görüldü.

Elbette bu oldukça küçük bir çalışma ama Daha fazla çalışmaya ihtiyaç varÖyle olduğu apaçık ortada.

Ela gözlü insanlar genellikle daha kararlıdır.

Los Angeles’taki Impulse Research Corporation’ın bir birimi olan CyberPulse tarafından yürütülen bir ankette, göz rengine göre kişilik özellikleri tartışıldı. Yaşları 16 ile 35 arasında değişen 1.016 kadının katıldığı araştırmada ela gözlü kişilerin ortak karakter özelliklerine de yer verildi.

Ela gözler; yaratıcı, kararlı, maceracı ve yeni şeyler denemeyi sever, Genellikle sınırsız iç canlılığa sahip insanlarda bulunur. Risk alan, derin düşünen, zorluklar karşısında cesur Kendi sonunun farkında olan sorumluların gözleri elaydı. Ela gözlü insanların özellikleri arasında önemli bir bencillik de vardı.

Ela göz rengi nasıl oluşur?

Hazel göz genetik çeşitliliğin derinliklerinde, melanin Gözdeki pigmentin dağılımına ve büyüklüğüne göre değişir. Gözün iris tabakasında bulunan ve rengini belirleyen temel pigment melanin, ela gözlerdePigmentten çok daha fazlasını içerir.

Bir insan Göz rengini belirleyen genetik yapı Oldukça karmaşık. Bir zamanlar göz renginin kolay kalıtımın bir örneği olduğu düşünülürken, çağdaş genetik araştırmalar göz renginin birçok genden etkilenen çok faktörlü bir özellik olduğunu ortaya çıkardı.

Özellikle, OCA2 ve HERC2 Genler bu süreçte önemli rol oynar. Bu genler melanin üretimini doğrudan etkileyerek göz renginin yoğunluğunu ve tonunu belirler. ela göz rengiÇoğunlukla yeşil ve kahverengi renklerin varlığı ile karakterize edilir.

Örneğin kahverengi gözlerin ön tabakasında melanin oldukça yoğun iken ela gözlerde bu tabakada bulunmaktadır. Yeşilin varlığı,kahverengi varlığından daha.

Kaç kişinin ela gözleri var?

Ela göz renginin nadir olmasının bir başka nedeni de genetik çeşitliliktir. Fındık özellikle bazı etnik gruplarda daha yaygın olmakla birlikte dünya genelinde oldukça nadir görülmektedir. Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 5’i Ela gözlere sahip olmak bu rengi daha da çekici kılmaktadır. Ela gözler en çok Orta Doğu, Kuzey Afrika, İspanyol ve Brezilya kökenli insanlarda bulunur.

Ela gözlerde öne çıkan diğer özellikler:

  • Hazel adını fındık kabuğundan aldığı söyleniyor ancak TDK sözlüğünde açık kestane rengi olarak tanımlanıyor.
  • Ela gözlerin yaklaşık dörtte üçü koyu kahverengi bir halkayla çevrilidir. Ortası daha altın, yeşil ve kahverengidir.
  • Renk karışımına bağlı olarak 4 farklı ela göz tipi bulunmaktadır. Ayrıca kahverengi, yeşil, gri ve mavi ile birlikte anılır.
  • Popüler bir renk olduğundan ela renkli kontakt lensler oldukça ilgi görmektedir.
  • En çekici gözlerle ilgili yapılan araştırmada ela, en popüler göz renkleri arasında ikinci sırada yer aldı. Yeşil ilk sırada yer aldı.
Kaynaklar: Cleveland Clinic, Dünya Atlası, Görüntü Merkezleri

İlginizi çekebilecek diğer içeriğimiz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu