Haber

İtalya ve Hindistan uluslararası işbirliğini değerlendirdi

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İtalya ve Hindistan’ın uluslararası gündemdeki konularda mutabakata vardığını ve farklı alanlardaki işbirliklerini ilerletmeyi düşündüklerini söyledi.

Tajani, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishan Kar ile başkent Roma’daki devlet misafirhanesi Villa Madama’da bir araya geldi. İki bakan, görüşmelerinin ardından ortak basın açıklaması yaptı.

Ev sahibi Bakan Tajani, Hintli mevkidaşı ile biri kültürel iş birliği, diğeri göç alanında olmak üzere iki anlaşma imzaladıklarını belirterek, uzay sektörü, siber güvenlik, tarım, ekonomiTicari alanlardaki işbirliklerini daha ileriye taşımayı konuştuklarını belirtti.

İtalya ve Hindistan’ın uluslararası gündemdeki konulara yaklaşımına işaret eden Tajani, “Görüşmeler sırasında Hindistan ile uluslararası politikanın birçok konusunda mutabakata vardığımızı gördüm. Barış odaklı hedeflere ulaşmada kararlıyız. Orta Doğu’daki dramatik durum ve Ukrayna’daki savaş hakkında.” ” söz konusu.

İtalya ve Hindistan’ın İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin görüşlerinin de örtüştüğünü belirten Tajani, “Filistin’in devlet olma hakkı var. Bu savaştan sonra Filistin halkına bir perspektif verilmesi ihtimalinin istikrar açısından en iyi şey olduğuna inanıyorum.” İtalya ve Hindistan birlikte çalışabilir.” dedi.

Gazze Şeridi’nden tahliyelere değinen Tajani, “İnsani yardım konusunda kararlıyız. Gazze’den dönmek isteyen tüm İtalyanları geri getirmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Muhtemelen 1-2 kişi orada kalıp çalışmalarına devam etmeyi planlıyor çünkü” dedi. Onlar Kızılhaç’tandırlar. Ama biz Kahire’deyiz. Herkese eşlik etmeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Konuk bakan Jaishankar ayrıca, “Bugün Hindistan ile İtalya arasında yeni düzeyde enerjik girişimlere ve alışverişlere tanık oluyoruz. Bugün göç ve kültürel alışverişe ilişkin çok önemli iki anlaşmanın imzalanmasını memnuniyetle karşılıyorum.” söz konusu.

Jaishankar, İtalya’nın Hindistan’ın Avrupa Birliği’ndeki en değerli 4’üncü ortağı olduğunun altını çizerek, İtalya’da yaşayan 180 bin Hintlinin ekonomiye katkı sağladığını, savunma ortaklığı anlaşmasını da yenilediklerini hatırlattı.

Jaishankar, kendisi ve Tajani’nin uzay endüstrisindeki işbirliklerini genişletme konusunda mutabakata vardığını ve bu konuda adım atmak için büyük fırsatların bulunduğunu da belirtti.

Tajani ayrıca mevkidaşı Jaishankar’ı İtalya Başkanlığı’ndaki G7’ye davet ettiğini de belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu