Haber

Erdoğan ve Reisi terörle mücadelede iş birliğine vurgu yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile yaptıkları görüşmelerde, bölgenin güvenliğini sağlamayı amaçlayan PKK/PYD/YPG ve PJAK’a karşı Türkiye ve İran ile iş birliğinin daha da güçlendirilmesinin önemine değindiklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı, Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı ve anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi 8. Toplantısı vesilesiyle Cumhurbaşkanı ve heyetini Ankara’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek konuşmasına başlayan Erdoğan, şunları söyledi: “Yaşanan menfur terör saldırısından dolayı üzgünüz. 3 Ocak’ta Kerman’da gerçekleşen olay Cumhurbaşkanının ülkemize olan ziyaretini ertelemesine neden oldu.” “Bunu bir kez daha kınıyorum. Bu vesileyle Türkiye’nin terörle mücadelede İran’ın yanında olduğunu bir kez daha vurgulamak isterim.” dedi.

İran’la ilişkilerin karşılıklı güven ve ortak çıkarlar temelinde derinleştirilmesine önem verdiklerini ve bu iradeyi toplantılarda bir kez daha teyit ettiklerini belirten Erdoğan, yönetim kurulu toplantısı kapsamında alınan kararların sadece değerli değil, aynı zamanda değerli olduğuna da dikkat çekti. Türkiye ve İran için olduğu kadar bölgenin istikrarı ve refahı için de.

Bugünkü görüşmelerde İsrail’in Gazze ve işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik saldırıları başta olmak üzere somut iş birliği alanları ile bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mücadeleden çatışmaya kadar ikili gündemimizdeki konular hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Terörle mücadeleden enerjiye, ticaretten eğitime kadar Konseyimizin geçmiş toplantılarında.” “Aldığımız kararların takipçisi olduk” dedi.

Özellikle koronavirüs salgını sonrasında İran’la yıllık 30 milyar dolarlık ticaret hedefi kapsamında ilerleme kaydedildiğini belirten Erdoğan, bu alanda daha hızlı hareket edilmesi gerektiğinin farkında olduklarını ve atılması gereken adımları görüştüklerini söyledi. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı ile görüşüldü.

“Filistin meselesi gündemde”

İş dünyasının karşılaştığı sorunların çözülmesinin bu çalışmalara değerli katkı sağlayacağına işaret eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Komşumuz İran’ın terörle mücadelede artan desteğinin önemini bir kez daha vurguladık. Ülkelerimizin ve bölgemizin güvenliğini hedef alan PKK/PYD/YPG ve PJAK’a karşı iş birliğimizin daha da güçlendirilmesinin önemine değindik. İlişkilerimizi geliştirmek adına 10 yeni anlaşmaya imza attık, bu sayede bağlantılarımızın sözleşmesel temelini güçlendirdik.

Değerli kardeşim Reisi Bey ile Filistin, Suriye, Irak, Afganistan ve Güney Kafkasya’daki son gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduk. Filistin meselesi hem Türkiye’nin hem de İran’ın gündeminde. Dışişleri Bakanlarımız dün New York’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde düzenlenen Filistin oturumuna katıldılar. “Gazzeli kardeşlerimizin güvenliği, refahı ve geleceği için çabalarımızı sürdürdüler.”

“Filistin’in haklı davasına desteğimizi yineledik”

Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana El Ariş’e 26 bin tonu un olmak üzere 30 bin tondan fazla insani yardım malzemesi gönderdiğini hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

“Görüşmelerimizde İsrail’in Gazze’ye yönelik insanlık dışı baskınlarına bir an önce son verilmesi, adil ve kalıcı bir barışın tesis edilmesi yönünde hızlı adımlar atılması gereğini görüştük. Filistin’in haklı davasına desteğimizi yineledi ve kararlılığımızı yineledik. Bu konudaki işbirliğimizi sürdürüyoruz. Bölgemizin güvenliğini bir kez daha teyit ettik.” “İstikrarı daha da tehdit edecek adımlardan kaçınmanın değeri konusunda anlaştık.”

Yüzyıllardır komşu olan İran’la ilişkilerini ülkelerin ve bölgenin çıkarları doğrultusunda ileri taşımak için çalışmaya devam edeceklerinin altını çizen Erdoğan, Kurul toplantısının hayırlı olmasını diledi.

fatih-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu