Sağlık

Dikkat! Bulaşıcı stresin yıkıcı etkileri olabilir

Bireyin tehdit edici çevresel unsurlara verdiği tepkinin gerilim olarak tanımlandığını belirten uzmanlar, gerilimin bulaşıcı olduğunu ve başa çıkma mekanizması öğrenilemediğinde bireyler üzerinde yıkıcı etkilere neden olduğunu belirtmektedir. Gerilimin öğrenmeyi de zorlaştırdığını vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkoviç; Gerginlik anında kalp atışında hızlanma, mide bulantısı, titreme ve baş dönmesi gibi etkilerin gözlendiğine dikkat çekiyor. Burkovik, gerginliği azaltmak için beden eğitimi, müzik dinlemeyi ve aileden destek almayı öneriyor.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovic, gerginliğe neden olan faktörler ve etkileri hakkında değerlendirmelerde bulundu ve tavsiyelerini paylaştı.

stres bulaşıcıdır

Bireyin tehdit edici çevresel özelliklere verdiği tepkinin gerginlik olarak tanımlandığını belirten Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkoviç, “Stres bulaşıcıdır. Çalışan bir insanı etkileyen bir durum varsa diğer bireylere de bulaşır. Bu durum domino taşları ile ilgilidir. Başa çıkma mekanizmasını öğrenmezlerse sırta darbeler ya da darbe olarak görülen şeyler insanı mahveder ve kişi kendisini en şanssız kişi olarak görerek terk eder. Gerginlikle baş etmeyi öğrenilmezse ev ve sosyal çevre ile bağ kopar, işyerinde verimlilik düşer, işten çıkarmalar ve istifalar görülür. Patron doğru bir strateji uygulamaz ise kayıplar kaçınılmazdır.”

Korku ve gerginlik öğrenmeyi olumsuz etkiler

Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkoviç, yaklaşık 500 milyar sinapsın, beynimize gelen uyarıların hücrelerin ortasında iletilmesinde ve değerlendirilmesinde görev üstlendiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sadece onların yardımıyla sistematik bir şekilde düşünmek, öğrenmek, tanımak ve hatırlamak mümkündür. Gerginlik durumunda sinapsların işleyişi bozulur. Gerginlik durumunda adrenalin ve noradrenalin oranı artar. Böyle bir durumda bir hücreye ulaşan impulslar diğerine geçemez. Bu, panik içinde olduğumuz gerilimi yaşadığımız an. Ne kadar iyi öğrenirsek öğrenelim öğrenme alanı tıkanır ve bedensel yansımalarla birlikte niyetteki tıkanıklıklar ortaya çıkar. Ayrıca organizma alarm durumuna geçer ve bu nedenle olumsuz tarafta bir dizi hormonal tepki meydana gelir ve düşünme ve kaydetme olasılığı ortadan kalkar. Öğrenme huzurlu ve rahat bir şekilde gerginlik olmadan gerçekleşirse daha detaylı ve kalıcı olarak gerçekleşecektir. Çünkü kaygı ve gerginlik, öğrenilenlerin tam olarak algılanmamasını ve anlaşılmamasını sağlayacaktır ve elbette birçok kopukluk olacaktır. Bu sonuç, öğrenme için makul düzeyde bir stresin gerekli olduğunu ve gelişigüzel bir koşuşturmaca olmadan öğrenmenin bir baş belası olduğunu gösteriyor.”

Etkiler stres sırasında ve sonrasında ortaya çıkar

Stres anında bireylerde bazı reaksiyonların ortaya çıktığını belirten Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, “Kalp atışında hızlanma, çarpıntı, göğüs ağrısı, kaslarda gerginlik ve ağrı, tansiyon artışı, baş dönmesi, yorgunluk, baygınlık hissi, uyuşukluk, yutma güçlüğü, üşüme, göz bebeklerinde büyüme, titreme, ateş basması, nefes alamama, mide bulantısı Sık idrara çıkma veya aciliyet, adet sorunları, ağız kuruluğu, karın ağrısı ve ishal gibi yansımalar örnek olarak verilebilir. Voltajın da uzun vadeli etkileri vardır. Bunlar baş ağrısından migrene geçiş, kalp hastalığı, depresyon, hafıza bozuklukları, diyabet, uyku bozuklukları, bağışıklık hastalıkları, psikosomatik hastalıklar, panik ataktan bozukluğa geçiş, kanser, kaygılar ve fobiler olarak sıralanabilir.

İşte gerginliği azaltmaya yardımcı olacak bazı ipuçları…

Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovic, tansiyonu düşürmeye yardımcı olacak hareket ve aktiviteleri şöyle sıraladı:

  • Beden Eğitimi (Spor)
  • Müzik
  • Döküm ve Gerilim Danışmanlığı
  • Namaz
  • Aile ve Küme Desteği / Küme Desteği
  • Stres Durumunun Uygun ve Gerçek Analizi (Problem Çözme)
  • Boş Kalma
  • Beslenme alışkanlıkları

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu