Haber

Tunç Soyer: Bebekten katil yaratan sistemle mücadele ediyoruz

Ayrımcılığa karşı “Birlikte Yaşama Sözümüz Var” paneli

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10 Aralık İnsan Hakları Günü haftasında nefret söylemi ve ayrımcılığa karşı “Birlikte Yaşama Sözümüz Var” paneli düzenledi. Panelde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de hoşgörü ve orta yol kültürünü yaşatmaya devam edeceklerini belirterek, “Bebeklerden katil çıkaran bu düzeni sorguluyor ve mücadele ediyoruz. ”

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanlığı, Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) katılımıyla başlatılan “Nefret Söylemi ve Ayrımcılığa Karşı Kapsayıcı Bir Kent İçin İletişim Kampanyası” kapsamında; “Birlikte Yaşama Sözümüz Var” paneli gerçekleştirildi.

Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde 2022 yılı Haziran ayında başlayan kampanya faaliyetleri anlatılırken, nefret söylemi ve ayrımcılıkla mücadele konusu uzman konuklar tarafından ele alındı.

“Bu düzenin aygıtı popülizmdir, adı faşizmdir”
Panelin açılışını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İzmir, evrensel insan hakları beyannamesi değerlerinin üzerinde yükselen bir Akdeniz kentidir. Hoşgörü ve çok seslilik İzmir’in mayasında var. Bu değerleri daha da geliştirmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz.” Önder Soyer, 2007 yılında öldürülen gazeteci Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’in cenazesinde yaptığı konuşmanın devamında, “Katilin yaşı kaç olursa olsun; 17 ya da 27, katil her kimse, bir zamanlar bir bebek olduğunu biliyorum. Bir bebekten katil yaratan karanlığı sorgulamadan hiçbir şey yapılamaz kardeşlerim.” Soyer, “Tıpkı Rakel Dink gibi insanın özünün iyi olduğuna ve asıl mücadelenin iyiliği öldüren düzen ile yapılması gerektiğine inanıyorum. Farklılıklarımız üzerinden korku ve kaygıların kışkırtıldığı bu düzenin aygıtı popülizmdir; adı faşizmdir. İzmir’de bir bebekten katil yaratan bu düzeni sorguluyoruz. Ve onunla mücadele ediyoruz. Çünkü bizi ayırandan çok birleştiren bir özelliğimiz olduğunu biliyorum.”

“İzmir’in birliğini korumak için çalışmaya devam edeceğiz”
İzmir’in binlerce yıldır demokrasi ve barış coğrafyası olduğunu söyleyen Lider Soyer, sözlerini şöyle tamamladı: “Şehrimizin bu değerlerine leke sürmemek asli görevlerimizden biridir. Kimse şüphe etmesin. İzmir’in çokluk içindeki bütünlüğünü korumak için hep birlikte, omuz omuza çalışmaya devam edeceğiz.”

“Her 77 kişiden biri mülteci”
UNHCR Türkiye Sözcüsü Selin Ünal, Türkiye ve dünyadaki mülteci sayısı hakkında bilgi vererek, “Dünyada 103 milyondan fazla insan ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Bunların 32 buçuk milyonu mültecileri temsil ediyor. Mevcut sorunların çözülüp yenilerinin eklenmesiyle 2022 yılı sonu itibarıyla dünyadaki mülteci sayısı yüzde 15 arttı. Bu bize her 77 kişiden birinin mülteci olduğunu gösteriyor” dedi. söz konusu.

Uzmanlar nefret söylemi ve ayrımcılığa karşı birleşiyor
Açılış konuşmalarının ardından panelin ilk oturumu olan Inclusive City İzmir proje sunumuna geçildi. Moderatörlüğünü İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürü Yelda Şimşir, Sosyal Psikolog Prof. Dr. Melek Göregenli ve Yaşar Üniversitesi İrtibat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Mültecilere yönelik mikro şiddet tartışıldı. Panelde “Nefret Söylemi ve Ayrımcılıkla Mücadelede Saha Deneyimleri”, “Kimlikler ve Karşılaşmalar Oturumu”, “Nefret Söylemine Karşı Sanat ve Aktivizm” oturumları gerçekleştirilecek.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu