Ekonomi

Kaçak tütünde vergi kaybı 70 milyar TL

Mehtap HALICI

Yasadışı ticaret, diğer bir deyişle kaçakçılık, vergi kayıplarından ulusal güvenliğe, halk sağlığından marka hakkı ihlallerine kadar birçok alanda olumsuz etkileriyle küresel ekonomiyi tehdit etmektedir.

Ülkemizde tütün ürünleri kaçak ticaret hacmi açısından değerli bir pay almaktadır. Ekonomiye verdiği zararla devlete milyarlarca lira vergi kaybına neden olan kaçak tütün ürünlerine karşı mücadele veren Tütün Sanayicileri Derneği, ‘Dışarıda’ kampanyası başlattı.

Türkiye’de yasal tütün mamulleri piyasasını temsil eden Tütün Sanayicileri Derneği ve üyeleri Philip Morris Türkiye, BAT Türkiye, JTI Türkiye ve Imperial Tobacco Türkiye tarafından tütün sahibi 150 bin bakkalın desteğiyle başlatılan kampanya kapsamında ürün satış ruhsatları, kaçak tütün ürünlerinin ticaretinin yol açtığı aksaklıklara dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı artırmak amaçlanmaktadır.

150 bin bakkal bilinçlendirilecek

JTI Türkiye Kurumsal İlişkiler ve Bağlantı Yöneticisi Zeynep Öztürk, ‘Out of Door’ kampanyasının değerli bir başlangıç ​​olduğunu vurguladı. Öztürk, kampanya kapsamında yapılacak çalışmaların hem toplumsal farkındalığı artırmak hem de Türkiye’de tütün mamulleri satış ruhsatına sahip 150 bin bakkalın farkındalığını artırmak için tasarlandığını belirtti.

Tütün ürünlerinin yasa dışı ticaretinin devlete yılda 70 milyar TL’ye varan maliyeti olduğunu belirten Philip Morris Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren, bu ticaretin başarılı olmasına rağmen vergi kaybının yanı sıra toplumsal etkilerine de dikkat çekti. devlet tarafından gerçekleştirilen yakalama operasyonları ve belirlenen çabalar. .

Diren, “Denetimsiz olarak üretilen ve satılan kaçak tütün ürünleri, 150 bin bakkalın cirosundan yılda milyarlarca dolar çalıyor. İnternet üzerinden veya tütüncü denilen ruhsatsız satış noktalarında yasa dışı olarak gerçekleşen kaçak tütün mamulleri ticaretinin, toplam tütün mamulleri pazarının yüzde 28’ine ulaştığı hesaplanıyor.

“Son dönemde kaçakçılık yeniden arttı”

BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Alper Şanlı, 2014 yılında kaçak sigara ticaretinde yüzde 20,7’ye yükselen bu oranın, devletin kararlı çabaları sayesinde 2020 sonunda yüzde 1,5’e ulaşabileceğini söyledi. yasal düzenlemeler ve etkili saha önlemleri. 2022 yılı sonunda yüzde 6’ya düştüğünü de belirtti.

Yüce, “Son dönemde kaçak sigara trendinde artış olsa da günümüzde kaçak tütün ürünleri ticaretinin büyük bölümünü 3 ana ürün grubu oluşturuyor: Kaçak açık tütün, dolgulu makaronlar ve bandrol tütün hesabından hazırlanan makaronlar. toplam yasadışı tütün ticaretinin yüzde 25,8’i için. oluşturur. 2016 yılında 6 bin civarında olan kaçak açık tütün ve dolgulu makaron satan nokta sayısı bugün yaklaşık 20 bine ulaştı.”

“Cezası 6 yıla çıkarılmalı”

Imperial Tobacco Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı/Ülke Müdürü Can Menteş, yapılacak bazı yasal düzenlemelerin kaçak tütün mamulleri ticaretinin önlenmesinde değerli kazanımlar sağlayacağını belirtti. Menteş’in üç önerisi şöyle: “Birincisi, izinsiz tütün ticareti yapanın cezası 3-6 yıla çıkarılmalı. İkincisi, yasa dışı tütün üretim ekipmanlarının internet üzerinden satışının önlenmesi. Son olarak da kaçak ticarette kullanılan araçlara el konulması.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu