Yaşam

James Fenimore Cooper’ın 19. yüzyıl New York yaşamı

James Fenimore Cooper, mizahi anlatımı, Amerikan kültürü analizleri ve tema seçimleriyle mesleğinin ilk yıllarından itibaren okuyucunun ilgisini çekmiş, hatta Amerika’nın ilk çok satan romancısı olarak anılmaya başlanmıştır. Tarihi romanları, Kızılderili ve denizcilik hikayeleriyle tanınan yazarın dönemin insanlarını en iyi tahlil ettiği Cep Mendilinin Otobiyografisi’dir.

150 yılı aşkın teknik başarıya rağmen orijinalliğini ve maliyetini koruyan, kendine özgü mizahı ve eleştirel diliyle Cep Mendilinin Otobiyografisi, edebi başarısının yanı sıra ahlaki, toplumsal ve tarihsel tespitleriyle de çok yönlü bir klasiktir.

Sayfa: 200

çok taraflı portre

Adından da anlaşılacağı gibi anlatıcı, 19. yüzyılda bir cep mendilidir; üstelik bu hanımın mendilinin kendisi de bir hanımdır. Zengin hanımların bir dilek nesnesi haline gelen mendil, evden eve, kadından kadına ve hatta ülkeden ülkeye gezerken dönemin insanlarının çok yönlü portresini çiziyor.

Amerikan yaşamını, coğrafyasını, tarihini ve toplumsal yapısını anlattığı yapıtlarıyla Amerikan edebiyatına eşsiz katkılarda bulunduğu kabul edilen James Fenimore Cooper, Otobiyografisi Bir Cep Mendili ile teknik ve içerik açısından eşsiz bir eser sunuyor.

James Fenimore Cooper

İnsanlara ve topluma dair…

Bir cep mendili bir insan toplumu hakkında ne söyleyebilir? Her şeyi düşündüğünüzde… Cooper’ın cep mendili, hammaddenin toplandığı topraktan, üreticisine, üzerindeki emeğin sahiplerine, hangi mecraya sunulduğuna kadar okuyucuya bütün bir Amerikan coğrafyasını ve toplumunu anlatıyor. satış, kullanıcılar ve kullanıcıların ortasındaki ilgi. Üstelik bunu bizzat yapıyor. Bir Cep Mendilinin Otobiyografisi’nde anlatıcı, edebiyat tarihinde ilk kez gerçekten bir cep mendilidir.

James Fenimore Cooper hakkında…

James Fenimore Cooper, 1789’da New Jersey’de doğdu. Ailesi, onun doğumundan kısa bir süre sonra New York, Cooperstown’a taşındı ve babası William Cooper, sonunda orada bir topluluk kurdu.

On üç yaşında Yale Üniversitesi’nde okumaya başlamış, üçüncü sınıfta yaptığı bir şaka yüzünden okuldan atılmış, bir ticaret gemisinin mürettebatına, ardından da donanmaya katılmıştır.

Eşi Susan’a kitap okurken bir kurgu yazmaya karar verdi ve ilk romanı Önlem’i yazdı. Pek tanınmayan ilk romanı çok satan Casus izledi ve bu da yazarı sonraki yıllarda ilk Amerikalı romancı yaptı.

Romanlarında, Avrupa seyahatlerine ve denizcilik yıllarına dair gözlemlerini serpiştirdi. Yerli Amerikalılar, sömürgecilik, tarih, denizcilik, Avrupa ve Amerikan kültürleri eserlerinde benimsediği tipik temalardır. Kızılderililer ve kahramanlık temaları etrafında şekillenen Mohikanların Sonu adlı romanıyla dünya çapında tanınmaya başladı. Avusturyalı besteci Schubert’in son günlerinde Cooper’ı okuduğu söylenir ve Henry David Thoreau üslubunda Cooper’dan izler vardır. Cooper, altmış ikinci doğum gününden bir gün önce, 1851’de öldü.

Kitap sayfası için iletişim:

[email protected]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu