Teknoloji

iOS 18, uzun zamandır istenen “özgürlüğü” beraberinde getirecek

iPhone tarihindeki en büyük yazılım güncellemesi olacağı düşünülen iOS 18’in duyurulmasına sadece birkaç ay kaldı. Bu duyurunun, Apple’ın henüz tarihini açıklamadığı WWDC 2024’te gerçekleşmesi bekleniyor.

iOS 18 ile beraber iPhone’un yeni üretken yapay zeka (genAI) özellikleri alması zaten bekleniyor. Ama iOS 18, genAI yeteneklerinin yanı sıra başka iyileştirmeler de getirecek. Örneğin, Ana Ekranı özelleştirmenin yeni bir yolu sunulabilir ve bu sayede bazı iPhone kullanıcılarının uzun bir süredir iOS’ta görmek istedikleri uygulama düzenlemesinin önü açılabilir.

Elbette bunlar şu anda sadece birer söylenti olarak kalıyor. İki farklı kaynak bu söylentiyi desteklese de, söylentiler söz konusu olduğunda, her zaman olduğu gibi gerçeğe dönüşeceğinin garantisi bulunmuyor.

Apple söylentileri söz konusu olduğunda oldukça güvenilir bir kaynak olan Bloomberg’den Mark Gurman, Apple’ın ABD’deki anti-tekel sorunlarına ve iOS 18’deki Gemini AI entegrasyonuna ilişkin iddia edilen Apple-Google ortaklığına odaklanan yeni bir Power On haber bülteni hazırladı. Çok fazla detay vermese de bu bülteninde “daha özelleştirilebilir” Ana Ekran gibi bazı iOS 18 yeniliklerine de değindi. Uygulamaları zaten Ana Ekranda istediğiniz şekilde düzenleyebileceğiniz ve bunları istediğiniz kadar widget ve klasörle birleştirebildiğiniz göz önüne alınırsa, bazı kullanıcıların sevmediği iPhone uygulama ızgarasının daha şekillendirilebilir hale gelebileceği tahmin edilebilir.

Apple, en başından beri iPhone kullanıcılarının uygulamaları yalnızca sabit bir ızgara içinde düzenlemesine izin veriyor ve Ana Ekranlardaki veya klasörlerdeki uygulamalar arasında boşluk bırakmak mümkün değil. Ayrıca Uygulama Kitaplığı’nın son Ana Ekranı kaplamasından dolayı, hiçbir Ana Ekranda görünmesini istemediğiniz dağınıklığı burada saklamanız mümkün ve eğer isterseniz iPhone’unuzdaki Ana Ekranların tamamını gizleyebilirsiniz.

Android üzerinde de aynı uygulama düzenleme ilkesi bulunuyor ancak burada, uygulama ızgarası dursa da uygulamaları istediğiniz yere yerleştirebilir ve böylece Ana Ekranı çok daha fazla özelleştirebilirsiniz.

Gurman, iOS 18’deki Ana Ekran uygulaması düzenlemesi hakkında ek ayrıntılar paylaşmamış olabilir ancak MacRumors, kaynaklarından Apple’ın kullanıcılara daha fazla kontrol sağlamak için çalıştığını yazıyor. Apple, uygulamaları Ana Ekrana yerleştirmek için yine aynı görünmez uygulama ızgarasını kullanmaya devam edecek. Ancak, iOS 18’in uygulamaları ekrana daha özgürce yerleştirmenize imkan tanıyacağı söyleniyor ve eğer isterseniz uygulamalar arasında boşluklar bırakabileceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu