Ekonomi

Faiz değişikliği yaklaşırken yatırımcılar Japon tahvillerine akın ediyor

Önemli bir değişimle, yabancı yatırımcılar dikkatlerini Japon tahvillerine çevirdi ve geçen hafta net alımlar 1,15 trilyon yene (yaklaşık 7,8 milyar $) ulaşarak Nisan 2023’ün başından bu yana en yüksek haftalık satın almaya işaret etti. Bu ilgi artışı, Japonya’nın yaklaşık on yıldır uyguladığı negatif faiz politikasından yakında çıkabileceği beklentisinden kaynaklanıyor.

Maliye Bakanlığı’nın verileri, bir önceki hafta net 2,75 trilyon yenin ardından geçen hafta net 2,22 trilyon yen ile Japonya’nın kısa vadeli borçlanma senetlerine denizaşırı sermaye girişinin de güçlü olduğunu ortaya koydu.

Japonya Merkez Bankası’nın olası politika değişikliği, büyük firmaların ücret müzakerelerine ilişkin bir ön anketin yaklaşan sonuçlarına bağlı. Cuma günü açıklanacak olan anketin güçlü sonuçlara işaret etmesi halinde, merkez bankası önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda negatif faiz oranı politikasına son vermeyi değerlendirecek.

Bir yıllık Japon hazine bonolarının getirileri 2024 yılında 8 baz puanlık keskin bir artışla neredeyse on yılın en yüksek seviyesi olan %0,067’ye yükseldi ve sekiz yıldır negatif olan altı aylık getiriler son zamanlarda sıfırın üzerine çıktı. Tahvil fiyatları düştüğünde ortaya çıkan tahvil getirilerindeki artış, daha yüksek getiri arayan yeni yatırımcıları çekme potansiyeline sahiptir.

Nikkei hisse senedi ortalamasının geçen hafta yaklaşık %0,56 düşmesi ve beş haftalık kazanç serisinin sona ermesiyle borsadaki gerilemeye rağmen, yabancı yatırımcılar Japon hisse senetlerini almaya devam etti. Üst üste ikinci hafta da net alıcı olan yabancılar 198,35 milyar yenlik hisse senedi satın aldı.

Alımlar, sırasıyla yaklaşık 176,39 milyar yen ve 21,96 milyar yen tutarında nakit hisse senedi ve türev sözleşmeleri içerdi.

Buna karşılık, Japon yatırımcılar yabancı tahvil piyasalarında aktif oldular ve 12 Ocak’tan bu yana en büyük haftalık net alımla yaklaşık 1,58 trilyon yen uzun vadeli yabancı tahvil aldılar. Ayrıca kısa vadeli yabancı borçlanma araçlarına da yaklaşık 6,6 milyar yen yatırım yaptılar. Ancak bu yerli yatırımcılar yabancı hisse senetlerinden yaklaşık 616,5 milyar yen çekerek net satışı bir hafta daha uzattı.

Döviz kuru 1 doların 147,8900 yene eşit olduğunu kaydetti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

nurdagiajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu