Yaşam

Avrupa’nın En Büyük Savaşı Otuz Yıl Savaşlarının Tarihi Sizi Şok Edecek!

Otuz Yıl Savaşları, Avrupa’da bugüne kadarki en büyük savaştır. Önceleri din adına başlayan bu savaş, daha sonra kaosa dönüşerek Avrupa’nın kontrolünü kimin eline alacağına dönüştü. Ayrıca savaşın yol açtığı kıtlık ve hastalıklar ve yaklaşık 8 milyon kişinin ölümüne neden olan bu savaşın kanlı tarihi sizi şok edecek.

İnsanlık tarihinin en uzun ve en acımasız savaşlarından biri olan Otuz Yıl Savaşları, Avrupa’nın en büyük savaşıydı ve yaklaşık 8 milyon insanın ölümüne neden oldu.

Savaş, Kutsal Roma İmparatorluğu’nu oluşturan Katolik ve Protestan devletler arasında başlamış ve 1618’den 1648’e kadar sürmüştür.

Başlangıçta din adına bir savaş olsa da yıllar geçtikçe Avrupa’yı kimin yöneteceği konusunda bir yarışa dönüştü.

Otuz Yıl Savaşları, İmparator II. Ferdinand, Kutsal Roma İmparatorluğu’nun başına geçtikten sonra insanları Roma Katolikliğine uymaya zorladığında başladı.

Savaş, Bohemya Eyaletinin II. Ferdinand’ı reddetmesi ve şehirlerindeki Kutsal Roma Temsilcisini Prag Kalesi’ndeki bir pencereden atmasıyla başladı.

Kutsal Roma İmparatorluğu’nun güçleri başlangıçta başarılı olsa da, İsveç Kralı Gustavus Adolphus’un Protestanlara katılmasıyla savaşın yönü değişti.

Gustavus Adolphus’un ölümüne ve ardından gelen Prag Barışına rağmen gerilim devam etti ve Fransa daha sonra çatışmaya dahil oldu.

Habsburglar için savaşan Danimarka ve Norveç gibi çeşitli olaylarla birlikte savaş, genç bir XIV. Louis de dahil olmak üzere birçok radikal değişiklik gördü.

Sonunda, Otuz Yıl Savaşları, Avrupa’nın jeopolitik manzarasını önemli ölçüde değiştiren, İspanya’yı zayıflatan ve Almanca konuşan devletlerin özerkliğini artıran Vestfalya Barışı ile sonuçlandı.

Ayrıca Otuz Yıl Savaşları sonucunda bugünkü devletlerin temelleri atılmış, Katolik Kilisesi’nin etkisi azalmış, birçok ölüme ve hastalığa neden olmuştur.

haber-bozkir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu