Haber

ABD Dışişleri Bakanlığı: Tanklar ancak Ukrayna’nın kendi topraklarını savunması şartıyla verilecek

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna’ya verilecek tanklarda diğer silahlarda olduğu gibi bu ülkenin sadece kendi topraklarını savunmak için kullanması şartı olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği basın toplantısında Ukrayna’ya bir tank taburu eşdeğerinde 31 adet M1 Abrams tankı tedarik edeceklerini açıklamasının ardından, bu tankların Kırım’a, Rusya topraklarına veya Rusya topraklarına karşı bir operasyonda kullanılmasına izin verilsin. Belarus’ta Rus birlikleri. diye sordu.

Price, bu tankların Ukrayna toprakları dışında kullanılıp kullanılmayacağını söylemedi. Ancak sözcü, “Yalnız ve tek bir koşul konuldu. Yani verdiğimiz her şey yalnızca Ukrayna’nın kendini savunması içindir. Verdiğimiz her şey, Ukraynalı ortaklarımızın uluslararası kabul görmüş amaçlarını etkin ve başarılı bir şekilde savunmaları içindir. Bu en son açıklanan Abrams tankları, geçen yıl 24 Şubat’tan önce sağladığımız diğer sistemler, Stinger, Javeline gibi hava savunma ve zırh delici sistemler için de geçerli.” dedim.

ABD’nin bu tankları temin etme kararı alarak Rusya’ya karşı ortaklarıyla birlik içinde olduğunu gösterdiğini belirten Price, bu kararın Biden’ın Fransa, Almanya ve İngiltere liderleriyle görüşmesi sonucunda geldiğini söyledi.

Price, kararın “başarılı”, “yararlı” ve “yapıcı” diplomasinin sonucu olduğunu söyledi.

ABD’nin Ukrayna’ya tank tedarik etme kararının ardındaki tartışma

ABD yönetimi, Abrams tanklarının bakım, onarım ve eğitimleri nedeniyle bu aşamada Ukrayna’ya teslim edilmesinin uygun olmadığını iddia ediyordu.

Ukrayna Temas Grubu olarak bilinen 50 ülkenin savunma bakanlarının 18-20 Ocak tarihlerinde Almanya’daki Ramstein üssünde Ukrayna gündemiyle yaptıkları toplantıda Almanya’nın Ukrayna’ya tank vermeyeceğini açıkladığı iddia edilmişti. Amerika Birleşik Devletleri’nden önce.

Aynı zamanda Berlin’in Ukrayna’ya Alman yapımı tank vermek isteyen diğer ülkelere onay vermemesi de tartışmalara neden oldu.

Almanya’nın Ukrayna’ya tank tedariki konusunda ABD’den önce isteksiz davranması ve diğer devletlerin Alman yapımı tankların Ukrayna ordusuna teslimine onay vermemesinin Washington’u adım atmaya zorladığı belirtiliyor.

ABD’nin bu kararı almasıyla eş zamanlı olarak Almanya, Leopard 2 tanklarını Ukrayna’ya vereceğini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu